kedd, július 14, 2009

Kakum, Cape Coast, Elmina

Hetvegen (jul11-12) kimozdultunk Accrabol halistennek, persze nem volt egyszeru osszeszervezni, hiszen Ghanaban vagyunk. A helyi sracok megigertek mindent, hogy igy jonnek meg ugy, aztan szepen visszamondtak, de vegul masnap reggel 6-kor joparan eljottek velunk. Bizonyos szempontbol ez jo, mert a kozlekedessel jobban tisztaban vannak, meg az arakkal is, de mindig nagyon sokat kell rajuk varni, ami tenyleg nagyon idegesito. De itt mindig mindenki kesik. Senki nem zavartatja magat. A dekan bacsi tartott egy beszedet egy orvostanhallgatok egyesulete gyulesen, es csak az europaiak ertek oda idore, amit aztan meg is jegyzett, hogy vegyenek peldat rolunk. Szoval mivel Obama draga is szombaton akart kirandulni Cape Coastra, ugy dontottunk, hogy udvariasak leszunk es mi inkabb nemzeti parkozunk, o meg menjen csak az erodbe. Obama erkezese hatalmas izgalommal toltott el mindenkit, mindenki errol beszelt, az tele volt orias plakattal a varos, az embereken Obamas ruha volt. Azt a pletykat is hallottam, hogy a benzin para (nem lehetett kapni benzint 5 napig kb), az azert volt, mert nem akartak hogy annyian legyenek az utakon. Hat igy is nagyon sokan voltak, szoval nem tudom... Szoval Obamaeknak azert volt fontos megtekinteni Cape Coast erodjet, mert Michelle First Lady nagymamajat (azt hiszem) innen hurcoltak el rabszolganak. Az emberek nagyon be voltak zsongva, nekem ugy tunt, hogy azt hiszik, majd Obama megvaltoztat Ghanaban is mindent, es minden szep es jo lesz.
Visszaterve a kirandulashoz. Maga az utazas nekem nagyon tetszett, mert sok kis falun vezetett keresztul az utunk. Es igen lathattam kis sarbol tapasztott viskokat. Tobbfele falut lehet szerintem elkuloniteni epiteszeti (hahaha) szempontbol, van ez a sar-viskos, akkor a fabol epult hullamos teteju, meg a teglabol epult. Szoval szamomra ezek erdekesek voltak. Cape Coastban eloszor is vartunk kb 2 orat, amire meg nem jottunk ra miert, mondjuk addig is megizlelhettem a meltan hires helyi ananaszt. Utana elfoglaltuk a szallasunkat, a helyi egyetem orvostanhallgatok koleszaban, ami nagyon szepnek tunt, sokkal tisztabb volt meg nagyobbak voltak a szobak is mint a mienkben. Es csend volt, foleg mert az ittenieknek szunet van most eppen, meg messzebb van a varostol. Utana vegre valahara neki indultunk a Kakum Nemzeti Parknak. Na hat ez aztan tenyleg lenyugozo volt, hiszen ez volt az elso talalkozasom egy esoerdovel. Igazan nem is tudom szavakba onteni, de olyan hatalmas fak voltak, hogy hihetetlen, lianok, sokfele szines pillango, gyikok szoval nagyszeru volt.
A fo latvanyossag itt az ugynevezett canopy walkway, ami het darab fuggohid a fakon. Tenyleg szuper, hogy alattad es feletted is fa van, a lombok hus arnyekaba beszurodik a meleg napsutes, nyugalom van, messze ellatni. Maga a fuggohid nagyon keskeny meg mozog is rendesen, de hat kell egy kis izgalom. Nekem ez leginkabb abban merult ki, hogy feltettem a fenykepezomet le ne essen, de megmenekult :) Persze mielott meg elindultunk volna be az erdobe, kajalni kellett, es ha Ghanaban kajalni kell, akkor az azt jelenti, hogy masfel orat kell varni az etelre minimum. Egyebkent nagyon vicces, hogy a kulonbozo nemzetiseguek hogyan allnak hozza a kajalas kerdeshez. Akik allandoan ehesek, mindig cipelnek magukkal kajat azok a spanyolok. Ok meg veszik a draga europai kekszet (1000 Ft), es hiszteriaznak ha mar nem ettek 3 oraja. A hollandok meg a franciak mindig csak keveset esznek, szep lassan. A svajciak minden pesoat (ez a cedi valto penze) jol megszamolnak es probalnak lealkudni. A ghanaiak pedig nem esznek es nem isznak. Na jo ez nem igaz, de oket nem zavarja, ha csak este esznek egy kis rizst, szoval nem a kajalas a kozponti kerdes. A skot lanyrol meg nem tudok nyilatkozni, miota megjott total beteg szegeny, mostanra 7 kulonbozo gyogyszerrel kezelik, nem tudjak mi baja. A Kakum park utan elmentunk a Hans Cottage Botel nevezetu etterem-hotelbe, ahol krokodilok uszkalnak a toban. Allitolag bekesek. Hat par fotot azert csinaltam roluk.
Este elmentunk bulizni vacsizni egy helyre a beachre, ahol sok-sok turistat lathattunk tobbek kozott, meg egy tancos dobolos afrikai showt. Eleg szinvonalas volt, nagyon jol tancolnak a helyiek tenyleg. Itt talalkoztunk a Kumasiban levo cserediakokkal, akik voltak az Obama beszeden, az egyikuket jol ki is raboltak. A zene valami otvar szar volt, amit megfuszerezett a Dj ritmuserzeketlensege, szoval a buli resze az hanyagolhato. Es nem birtam tovabb a rizst, hamburgert rendeltem sultkrumplival. Hogy milyen volt azt hagyjuk. Egyebkent jellemzo, hogy ha van europai kaja, akkor az nagyon hogy is mondjam eredeti. Peldaul a spagetti carbonaraban nem volt sonka meg tojas, volt viszont csirke meg tej... Az ejszaka az vicces volt, ugyanis a koliban olyan mint elektromossag nem letezett, szoval tok sotet volt, mert messzebb volt eleve a varostol (nem mintha a varosokban olyan hejj de sok feny es kozvilagitas lenne). Volt viszont csillagos eg, szentjanos bogarak, bekabrekeges, szoval hangulatos volt. Meg nagyon ugyes voltam es vittem elemlampat. Viszont agynemut azt nem, es jo hideg volt ejszaka. Masnap reggel szinten vartunk meg a sracok elkeszulnek, aztan elmentunk az erodbe. Nagyon szep kis hely, barmilyen szomoru is a tortenete (a rabszolgakereskedelem fo kozpontja volt). Csinaltam sok szep kepet, a legjobb az volt, hogy az erodbol ralatas volt a halaszhajokra.
Szines hajok, sok-sok ember, nyuzsges, hatalmas tomeg, halszag. Szoval tudtam fotozni zavartalanul elbujva. Egyebkent az egesz varos sokkal kellemesebb mint Accra. Nyugodtabb, tisztabb (bar ez lehet, hogy Obama miatt volt), angolok altal epitett hazak dominalnak (persze ezek nincsenek felujitva, szoval azert roskadoznak), tobb a novenyzet, kozelebb az ocean. Mivel a spanyolok bevagtak a hisztit hogy ehesek 11.15kor elmentunk ebedelni, igy kb 1 orara ki is hoztak a kajat. Aztan pedig Elmina fele vettuk az iranyt, ahol az erodoket csak kivulrol csodaltuk meg es inkabb elmentunk a tengerpartra. Sajnos normalis tiszta tengerpart csak a luxushotelek kozeleben van. Szoval itt kell fizetni valamennyit, hogy bemehessel (kb 400 Ft). Viszont megerte, mert gyonyoruseges volt. Hatalmas palmafak, oriasi hullamok, homokos part. Sajnos uszni nem nagyon lehetett, mert a hullamok borzaszto erosek voltak, bementem kb 2 m-re, ugy hogy meg leert a labam, es komoly erofeszites volt kijonni. Kicsit strandropiztem meg napoztam juhe (bar meg eleg feherkes vagyok) Egyebkent a szalloda nem volt tele emberekkel, bar ugye most itt tel van. Aztan a visszauton a trotros bacsi vitt minket el, aztan a rendorok ki is szurtak, hogy tobben vagyunk mint kene, de sok kedves feher lany hatasara csak felorat szorakoztak velunk es aztan elengedtek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése