szombat, július 04, 2009

korhaz

A kovetkezo ket napom foleg a gyakorlattal telt. Csutortok reggel egy family medicine eloadassal kezdtem, amibol nem ertettunk semmit, mert a szornyuseges akcentushoz (amivel meg mindig kuzdok) a mikrofon torzitasa szepen hozzaadodott. Szoval ezutan mentunk a korhazba, probaltak adminisztralni minket, de hat ez ugye otthon se menne gyorsan, itt meg meg tizzel kell szorozni plusz meg hozzatenni, hogy nem is sikerult. Aztan megnezegettuk a korhaz sebeszet reszleget, ami azert tyu. Nem mondanam, hogy tiszta, semmi felszerelest (pl kesztyu, gyogyszerek, fertotlenito) nem latni, de azert ezek neha elokerulnek. A lepedok eleg gusztustalanok, szoval itt aztan nem az a korhazi szigor van a levegoben. Es persze itt sincs ablak a klasszikus ertelemben. Egy csapat orvostanhallgatohoz csatlakoztunk, ahol a fiuk rogton elkezdtek komoly erdeklodest tanusitani a kulfoldi lanyok irant, ami mindenhol azota is jellemzo, de mar kezdem megszokni. Bar igazabol kedvesek meg udvariasak, meg nem taperolnak le, sot nem akarnak talalkozni se veled tobbet, szoval nem effektive nyomulas, de azert idegen. Foleg az akcentusuk bosszanto, es nem kepesek ugy beszelni, hogy megertsed, szoval hiaba kerdezel vissza otvenszer. De nagyon kedvesen bannak a betegekkel, ez tok jo.

Viszont most lejar az idom, meg egyebkent is megesznek a szunyogok, szoval majd folytatom talan (Afrikaban sose tervezz mottoval) holnap. Puszilok mindenkit.

Na akkor folytatom itt. Szoval a doki, akihez hozza csapodtunk Sandraval es Barteval, nagyon jo fej es vicces es turelmes. Tok jol magyaraz, es kivetelesen lehet erteni, amit mond, bar az anus fissure topicra csak nehezen tudtunk rajonni, hogy mirol beszel. Egyebken az orak, olyanok mint otthon. Reggel kapnak egy beteget, vagy az ambulanciarol (kb 20-an egyet), vagy a korterembol (itt csak 2-3 ember jut egy betegre), aztan egesz delelott ot vizsgalgatjak meg kerdezgetik, aztan nagy nehezen betoppan a doki es akkor kerdezget. A betegsegek egyebkent hasonloak az otthoniakhoz, csak atlagban sokkal kesobb fordulnak orvoshoz. Lattam labszar fekelyt (ez eleg elterjedt, mert a kettes diabetes nagyon gyakori, raadasul mezitlab vagy papucsban vannak egesz nap), servet, hasnyalmirigy rakot, vegbel rakot. A doki kerdezget, az orvostanhallgatok csak felig tudogatjak, aztan jon egy kis kedves lecseszes, szoval ismeros. Persze azert szoltam hozza okosakat, hogy boldog legyen. Penteken aztan visszamentem a tutorialra, ami lenyegeben szeminarium, es volt legkondi jeee. Itt epeholyag betegsegekrol volt szo, de jol magyarazott nagyon, es arad belole a lelkesedes. Meg mindig mosolyog. Neha aztan sztorizgatott masrol is peldaul szidta a Fantekat (egy torzs), hogy sokat zabalnak, de neha Sandraval csak neztunk, hogy mi a fene, rajtunk nevetnek-e. De csak nem. Meg egy izgi dolog a korhazzal kapcsolatosan, eppen nezte a hireket a szobatarsam, mikor megtudtuk, hogy egy duhos beteg kinyiffantotta a biztonsagi ort a mi korhazunkban puszta kezzel.

A korhazon kivul kajalassal tengettem napjaimat. Csutortokon kiprobaltam a menzan a Bamfu nevu kajat, ami erjesztett kukorica gombocot jelent. Ehhez hal stew-t kaptam. A gomboc borzasztoan nem izlett, eroszakkal se tudtam letolni a torkomon. A stew az ilyen porkoltszeru meglepo modon, csak telerakjak erospaprikaval. Ez jo lett volna, ha nem egette volna szet a szamat foleg ugye a gomboc nelkul. Meg ha lett volna a szalkan hal. Ja es tenyleg kezzel esznek az ettermekben is. Aztan hoznak ilyen nagy lavort, amibe bele tudod mosni a kezed. Ami visazont isteni a gyumolcs. Es iszonyat olcso. Egy orias ananaszt kapok 1 cedi-ert, ami nincs 200 Ft.  Meg mangot, meg papajat. Szoval nagyon finomak. Csutortok este kedves  magyar, bar mar 20 eve az USA-ban elo, kiveve a 3 ev Ghanat talalkoztam, akik meghivtak vacsorazni. Igy volt szerencsem megtapasztalni, hogy a taxisoknak tenyleg fogalmuk sincs semmirol, hogy mi hol talalhato, igy inkabb ott aludtam, mert nem akartam ejszaka kovalyogni. Aztan nagy nehezen odaertunk, de ez tenyleg egesz mas vilag. Nagy villak, elzart sorhazak talalhatoak ebben a negyedben (Cantonment asszem de majd javitom) orokkel mindenutt. Meg azt is lathattam naluk, hogy azert be lehet minden luxust szerezni Ghanaban is. A pentek esti partirol, a szombati Accra kirandulasrol meg a vidam vasarnaprol majd maskor :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése